Wandelen in Portugal

Wandelen in de natuur zonder dat u iemand tegenkomt

Portugal is bij uitstek geschikt voor het maken van prachtige wandelingen, vaak zonder dat u iemand tegenkomt. De vele uitgestrekte natuurgebieden vormen een mooie afwisseling met ruige kusten, authentieke dorpjes en glooiende wijngaarden.
Uitgebreide wandelkaarten en wandelgidsen van Portugal zijn te koop bij diverse reisboekhandels in Nederland, waaronder ook de ANWB.

Wandelen in Noord Portugal

In het noorden van Portugal vind je rust en mooie natuur. Bij de meeste wandelaars is deze streek nog onbekend. Ongerepte natuur en talrijke wandelroutes kenmerken het Noorden.
Natuurlijk is wandelen langs de Douro, die vanuit Spanje naar Porto stroomt, ook een prachtig gebied.
In de streek Minho kan je in het voorjaar de Mimosa routes wandelen, die starten in Vieira do Minho. Historische dorpjes, grote zwerfkeien, riviertjes en fraaie uitzichten kenmerken deze prachtige streek.

Wandelen in de Beiras (Midden Portugal)

De Beiras lenen zich ook uitstekend voor lange wandelingen. De Serra da Estrela, met de hoogste berg van Portugal, biedt mogelijkheden voor beginners en gevorderde wandelaars. Het gebergte is van graniet en u wandelt er over rotsen, langs meertjes, door pittoreske bergdorpjes en langs schaapskuddes. Onderweg zult u vele vogels zien. Wandelen in dit gebergte in Midden-Portugal brengt u in ieder geval veel variatie.

Dichtbij Coimbra ligt het door monniken aangelegde bos Mata do Buçaco. Rondom Coimbra liggen verschillende gebergtes waaronder de Serra do Sicó, Serra do Açor en Serra do Caramulo. Hier wandelt u door heuvels en kloven, langs grotten en door granieten bergen en dalen met traditionele landbouw. Dicht bij het hoogste punt van de Caramulo (de Caramulinho, zie foto onderaan) is het automuseum (museo do Caramulo) zeker ook een bezoekje waard.

Wandelen in de Alentejo

De Alentejo is met name bekend door haar wijnen en olijfgaarden. Het binnenland van de Alentejo is glooiend en is daardoor voor iedereen geschikt voor het maken van relaxte wandelingen. Deze streek is een stuk minder toeristisch dan de andere delen van Portugal.
Wist u dat deze streek ook bekend staat om de vele vogels die hier een tussenstop maken bij de trek van noord naar zuid en omgekeerd. Ook flamingo’s komen hier voor.

Wandelen in de Algarve

De Algarve is met name bekend bij ons als bestemming voor strandvakanties, maar de Algarve heeft meer variatie dan alleen strand. De variëteit aan landschappen maakt zuid Portugal voor wandelen zeer aantrekkelijk. De ruige kliffen, mooie kurkeikbossen, vogels in de zoutpannen, moerassen er is echt voor iedereen een passend aanbod. Natuurparken en pittoreske dorpjes, je komt het in de Algarve allemaal tegen, vooral als je de moeite neemt om iets verder te gaan dan alleen het strand!